Meme biyopsisi, kadınlarda kanser teşhisini koymaya yardımcı olan tanı yöntemleri arasındadır. Kadın hastalarımızın şikayetleri üzerine doktorlarımız tarafından yapılan meme muayenesinde şüpheli bulguya rastlanması durumunda uygulanan işlemdir.
Meme Biyopsisi Nedir?
Kadınların memelerinde bulunan şüphe uyandırıcı kitle ve lezyonların incelenerek teşhisin koyulmasını sağlayan yönteme meme biyopsisi denir. Ayrıca bu yöntemin meme iğne biyopsisi şeklinde anıldığı da görülür.
Doktorlarımız memeden biyopsi istemeden önce elle muayene, mamografi ya da ultrason sonuçlarında kitle ve lezyonların görüldüğünü tespit eder. Görülen semptomların incelenmesinin gerekli olduğunu fark ederek biyopsi yapılması isteğinde bulunur.
Hastanın memesinden doku biyopsiye uygun şekilde alınır ve patoloji laboratuvarlarımızda mikroskobik incelemeye alınır. İncelemenin sonuçlarının çıkmasının ardından ise patoloji uzmanlarımız sonuçları biyopsi isteyen doktorumuza ulaştırılır.
Meme Biyopsisi Neden İstenir?
Kadınların memelerinde lezyon ya da kitlelerin ortaya çıkması mümkündür. Lezyon ve kitleler elle dokunmada hissedilebilir ölçüde olabilir. Bu durumda kadınların mutlaka doktor kontrolüne gitmeleri ve kitlenin içeriğini öğrenmeleri gerekir.
Kliniğimize hastalar memelerinde kitle şikayetiyle ulaştıklarında doktorlarımız yaşanan şikayeti ve kitle varlığı ile ilgili bilgileri alır. Bu işlemin ardından elle muayene, mr, ultrason ve mamografi tetkikleri ister.
Yapılan tetkiklerin sonuçları doktorumuzun meme kanseri şüphesi duymasına neden olur. Bu şüpheyi kesinleştirmek içinse meme biyopsisi isteminde bulunur. Doktorumuz tarafından yapılan bu istek biyopsinin meme kanserinin varlığının kesin olarak ispat edilmesi için istendiğini gösterir.
Meme Biyopsisi Neden Önemlidir?
Günümüzde her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığı görülür. Bu kanserin ölümlere sebep olması erken teşhis edildiği durumlarda hayat kurtarıcıdır. Bunun için şüphenin ortaya çıkmasıyla birlikte istenen meme biyopsisi hem tanının koyulması açısından hem de erken teşhisle erken tedavinin başlaması açısından önemlidir.
Kansere tanılarında kullanılan farklı yöntemler bulunur. Ancak meme kanseri için kesin tanının koyulması için etkili olan yalnızca meme biyopsisi vardır. Bu nedenle doktorun şüphesi doğrultusunda mutlaka biyopsinin yapılması ve alınan sonuçlara göre gerekli tedavi ya da cerrahi işlemlerin yapılması gerekir.
Meme Biyopsisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Kadınların meme kaynaklı şikayetlerinin her biri için biyopsinin istenmesi mümkün olmaz. Bir hastadan meme biyopsisi istemek için gerekli durumların oluşması gerekir.
Bu durumlar;
- Hastaların ailesinde kronik meme rahatsızlığı bulunduğu durumda
- Hastanın elle incelemesinde memesinde yumru olduğunu hissetmesi durumunda
- Memede kanlı akıntının görülmesi durumunda
- Hasta için çekilen mamografi, mr ve ultrasonda memede kitle tespit edilmesi durumunda
- Doktorun memeye fiziksel muayenesinde kitle görmesi durumunda
- Meme ucunun kabuklanmasının görüldüğü durumda
- Memenin sahip olduğu derinin çukur görüntü oluşturması durumunda
Bu durumların yanı sıra memede görülen bir kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu anlaşılmasını sağlamak için meme biyopsi yapılır. Biyopsinin yapılmasına karar verildiği durumda doktorumuz hastanın yaşına, memede bulunan kitlenin büyüklüğüne ve hastanın durumuna uygun olacak biyopsi yöntemini belirler. Böylelikle şüphe duyulan bölgeden dokunun alınarak incelenmesini sağlar.
Meme Biyopsisi Ne Zaman Yapılır?
Bir hastaya meme biyopsi yapılması için doktorun şüpheli bulgularla karşılaşmış olması gerekir. Bu bulguları mr, ultrason, mamografi veya elle muayene de tespit etmiş olabilir. Bu bulguları elde ettikten sonra meme biyopsisi isteyerek ortaya çıkan meme kanseri şüphesinin kesinleştirilmesini sağlar.
Memeden doku ya da hücrenin alınarak incelenmesini ifade eden biyopsinin yapılması için zaman sınırlaması yoktur. Doktorumuzun uygun görmesi yeterli olur ve belirlenen zamanda doku alma işlemi gerçekleşir. Alınan doku gecikme yaşamadan patoloji laboratuvarına gönderilerek incelenmesi ve sonuçların açıklanması beklenir.
Meme Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Kadınların memelerinde şüpheli bulgunun anlaşılması biyopsi isteğine neden olur. Hastaya meme biyopsisi yapılmaya karar verildiğinde işlemin iki temel şekilde yapılabileceğini söylemek mümkündür. Bunlardan ilki meme iğne biyopsisi ikincisi ise meme cerrahi biyopsisidir.
Memedeki şüpheli alanın incelenmesi için meme iğne biyopsisi tercih edilebilir. Tercih aşamasında ilgili alan ve hasta yaşı gibi detaylar dikkate alınır. Meme iğne biyopsisi yönteminde iğnelerden yararlanılır. Bu iğneler memede bulunan kanserli alanının temizlenmesine ve içeriğinin anlaşılmasına yardımcı olur. Ayrıca lokal anestezi kullanılarak yapıldığı için kısa sürede sonuç alınmasını sağlar.
Meme biyopsisinin ikinci temel şekli cerrahi biyopsidir. Bu işlemin tercih edilmesi durumunda şüpheli bulgunun bulunduğu memeden doku ya da hücre çıkarımı yapılır. Çıkarılan yapı patoloji laboratuvarında incelenir ve kanser içerip içermediği öğrenilir.
Meme Biyopsisi Yöntemleri Nelerdir?
Kadınlarda meme biyopsisine başlamadan önce kullanılacak yöntemin belirlenmesi gerekir. Yöntem belirleme aşamasında kadının yaşı, memedeki lezyonun boyutu, kadının sağlığı, lezyonun yeri ve fiziksel olarak hissedilme durumu etkili olur. Bu etkenleri dikkate alarak yöntem belirlemesi yaparız.
Kullandığımız meme biyopsisi yöntemleri şunlardır;
- Kor biyopsisi
- İnce iğne biyopsisi
- Vakum biyopsi
- Mr eşliğinde biyopsi
- Mamografi eşliğinde biyopsi
- İnsizyonel biyopsi
- Eksizyonel biyopsi
- Çekirdek iğne biyopsisi
Belirlediğimiz yöntemin uygulama şekli, uygulama süresi ve uygulama sonrası iyileşme durumu farklılık gösterir. Bu nedenle doğru yöntemi tercih etmemiz son derece önemlidir.
İnce İğne Biyopsisi
Kanser şüphesi bulunan memeden hücre alınmasını sağlayan yöntem ince iğne biyopsisidir. Bu yöntem meme için yaptığımız biyopsiler arasında en basitidir. Ayrıca ince uçlu iğneler kullandığımız için rahatsızlık hissi azdır. Şüpheli görülen yumrunun içi elle hissedildiği ve içinin sıvıyla dolu olduğu durumlarda kullanılır. Yönteme aynı zamanda İİAB ismi verilerek kullanılır.
İnce iğne meme biyopsisi sıvı dolu kitle içerisinden hücre alınmasına yardımcı olmanın dışında sıvının boşaltılmasında da etkilidir. İğne yardımıyla sıvı boşaldıktan sonra lezyonun ortadan kalktığı görülür. Bu da kanser riski taşıyan bölgeden kurtulmaya yardımcı olur. Meme üzerinde şüpheli olan bölgenin yerinin net anlaşılmadığı durumlarda doktorlarımız ultrason cihazlarından yardım alarak hücre alımını gerçekleştirirler.
Kor (Kalın İğne) Biyopsisi
Meme kanseri teşhisinin kanıtlanmasını sağlayan ikinci meme biyopsisi yöntemi kor biyopsidir. Bu yöntemde kalın iğneler kullanıldığı için kalın iğne biyopsi şeklinde de anıldığı görülür. Ayrıca yöntemin kısaltılmış ismi Tru Cut yöntemidir.
Kor biyopsisi memeden şüphe içeren doku örneği almak için kullandığımız yöntemdir. Lezyonun katı durumda ve görüntüleme tekniklerinde görülür halde olduğu durumlarda tercih ederiz. İğnenin dokuyu alması amacıyla yönlendirilmesinde ise ultrason cihazını kullanırız. Memeden alınan dokunun büyüklüğü ortalama pirinç tanesi kadardır ve şüpheleri netleştirmek için birden fazla doku örneğini alarak patolojiye göndeririz.
Vakum Biyopsi
Meme biyopsi yöntemlerinden üçüncüsü vakum biyopsi yöntemidir. Bu yöntemde meme bölgesine kesi atmamız gerekir. Bu kesinin atılma sebebi biyopsi iğnesinin dokuya ulaşmasını sağlamaktır. Biyopsi iğnesini ilgiyi yere yerleştirdikten sonra vakumlama özelliği bulunan cerrahi aletimiz yardımcıyla biyopsi iğnesine doku örneklerinin ulaşmasını sağlarız. Doku örnekleri iğneye ulaştıktan sonra patolojiye göndeririz.
Vakum meme biyopsisi işleminde vakum ve biyopsi iğnesinin yanı sıra ultrason ve mamografi cihazlarını kullanılırız. Bu cihazlar kanserli dokunun olduğu bölgenin tespit edilmesini ve iğnenin doğru şekilde yönlendirilmesine yardımcı olur.
Mamografi Eşliğinde Biyopsi
Meme kanseri şüphesi olan kadınlara uyguladığımız meme biyopsisi yöntemleri arasında mamografi eşliğinde biyopsi yer alır. Görüntüleme şekillerinden birisi olan mamografi memeler için kullanılır ve kanser teşhisinde etkilidir.
Mamografi sayesinde her iki memenin düzleştirilerek görüntüsünün çekilmesi sağlanır. Çekilen görüntüler sayesinde memenin kanserli olan bölgesinin yeri tespit edilir. Böylelikle biyopsinin nereye uygulanacağı belirlenir. Mamografi ile yapılan görüntüleme de biyopsi iğnelerinin yönlendirilmesi kolaylaşır. Böylelikle yanlış dokunun alınması engellenmiş olur.
Mr Eşliğinde Meme Biyopsisi
Mr eşliğinde meme biyopsi memedeki lezyonun ultrason ve mamografi ile belirlenemediği durumlarda kullandığımız yöntemdir. Mr ile şüpheli dokunun bulunduğu yerin tespit edilmesini sağlarız. Tespit işlemi gerçekleştikten sonra biyopsi iğnelerini kullanarak dokuya ulaşıp örnek alırız.
Mr eşliğinde gerçekleştirdiğimiz meme biyopsisi ile aldığımız doku örnekleri patoloji uzmanlarımız tarafından incelenir. Dokunun şüphesinin iyi ya da kötü yönde olup olmadığı yönünde sonuçlar hazırlanır. Teslim aldığımız patoloji sonuçlarına bağlı olarak meme kanserinin olup olmadığını hastamıza açıklarız.
Çekirdek İğne Biyopsisi
Büyük boyutlarda şüpheli dokunun alınabilmesi için kullandığımız meme biyopsisi yöntemi çekirdek iğne biyopsisidir. Bu yöntemde kullandığımız iğneler daha büyük boyutlara sahiptir. Ayrıca içi boş şekilde hazırlanır. İğnelerin şüpheli dokuya ulaşabilmesi için işlem öncesinde memede kesi açılır. Hasta lokal anestezi altında olduğu için kesi açma işleminden etkilenmez.
Memede üzerinde kesi açılmasının ardından içi boş olan iğne şüpheli dokunun bulunduğu alana gönderilir. Gönderim yapılırken mr, ultrason ve mamografi görüntülemelerini kullanırız. Böylelikle iğnenin doğru yere ulaşarak daha büyük boyutlarda dokuyu alabilmesini sağlarız. Doku alındıktan sonra kesinin bulunduğu alanı kapatarak işlemi tamamlarız.
Eksizyonel Meme Biyopsisi (Lumpektomi)
Lumpektomi veya eksizyonel biyopsi diğer biyopsi yöntemlerinden farklı olarak cerrahi özelliğe sahip yöntemdir. Bu yöntemi tercih ettiğimiz durumda hastaya cerrahi işlem uygulayarak memesindeki kanserli bölgenin çıkartılmasını sağlarız. Bu aşamada kanserli bölgenin çevresinin de cerrahi işleme tabi tutulması mümkün olur.
Lokal anestezi altında bulunan hasta için kullandığımız lumpektomi yöntemi aynı zamanda açık bütünsel biyopsi ismini alır. Bunda işlemin cerrahi müdahale altında açık olarak yapılması etkilidir. Bu yöntem memenin korunması, tanının koyulması ve tedavinin yapılması için kullanılan bir yöntem olarak dikkat çeker. Ancak bu yöntemi kullandığımız hastalarımızın işlem sonrasında iyileşme süreleri diğer meme biyopsisi yöntemlerine oranla uzun olur.
İnsizyonel Meme Biyopsisi
Kanser şüphesi bulunan meme hücre ve dokuları için kullandığımız son yöntem insizyonel meme biyopsi yöntemidir. Açık kesitsel biyopsi ismini alan bu yöntemde hastanın lokal anestezi altında olmasıyla birlikte uyguladığımız yöntemdir.
İnsizyonel meme biyopsinin eksizyonel meme biyopsiden cerrahi işlemde kanser şüphesi bulunan bölgenin tamamının değil yalnızca küçük bir parçasının çıkarılıyor olmasıdır. İşlem öncesinde meme üzerinde küçük bir kesi açılarak biyopsi iğnesinin ilgili bölgeye ulaşmasını sağlarız. Küçük boyuttaki dokunun alınmasının ardından kesinin kapatılmasını sağlayarak hastayı iyileşmeye bırakırız.
Biyopsi Öncesi Ne Tür Hazırlıklar Yapılıyor?
Hastalar için meme biyopsisi yapılmasına karar verdiğimiz durumda hazırlık süreci başlar. Hazırlık sürecinde ilk yapılan hastanın gerekli şekilde bilgilendirilmesini sağlamaktır. Bunun dışında hastalarımızın işlem öncesinde kullandıkları ilaçlar konusunda bizlere bilgi vermesi gerekir.
Hastalarımızın meme biyopsisi öncesinde kullandıkları kan sulandırıcı özellikteki ilaçları kullanmayı bırakmaları gerekir. Çünkü işlem esnasında yaşanabilecek kanama durumu ilaç kullanımı nedeniyle sıkıntılar oluşturabilir. Hastalarımızın ilaçlar için alerji geçmişi bulunuyorsa işlem öncesinde bilgilendirmesi gerekir.
Hamilelik şüphesi bulunuyorsa meme biyopsisi öncesinde bilgilendirme yapması gerekir. Biyopsi için memedeki kitlenin yerinin tespit edilebilmesi için mr, ultrason ve mamografi gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanılması hamilelikte risk oluşturabilir. Bunun dışında kalp pili kullanımı bulunuyorsa mutlaka bilgi verilmesi gerekir.
Hastalarımızın bilgi verme dışında meme iğne biyopsisinin yapılacağı gün işlem için uygun kıyafetlerle gelmesi gerekir. İşlem için tercih edebilecekleri kıyafetler ise rahat yapıdaki kıyafetlerdir. Ayrıca meme üzerinde işlem yapılacağı için parfüm ve kimyasalların meme bölgesinde bulunmadığından emin olmaları gerekir.
Meme Biyopsisi Sırasında Neler Olur?
Meme kanseri şüphesi doğrultusunda yapılan biyopsi işlemlerinin geneli lokal anestezi altında yapılır. Bu nedenle işlem esnasında kadınların iğne veya kesi acısını hissetmeleri mümkün olmaz. Bu nedenle biyopsiden korku duymaları gerekmez.
Meme biyopsi işlemi yapılırken hastaların yapılan uyarıları dikkate almaları önemlidir. Böylelikle sorunsuz biyopsi işlemi gerçekleşir ve sonuçların beklenmesine başlanır.
Biyopsi Sonrası Hasta Nelere Dikkat Etmeli?
Şüpheli dokuların ya da hücrelerin kanser içerip içermediğini anlamak için yapılan meme biyopsisi sonrasında her hastanın dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Hastanın işlem yapılan bölgesinin bir süre bandajlı şekilde kalması gerektiğini bilmesi gerekir. Bandajlı bölgeye müdahale etmekten kaçınmak lazımdır.
Hasta için ince iğne biyopsisi kullanılmışsa memede morarma veya acı hissi genellikle duyulmaz. Ancak kullanılan yöntem kalın iğne biyopsiyse morarma görülmesi mümkündür. Bu durumda soğuk kompres yapılması ile rahatlama sağlanabilir. Bunun dışında morarmayı giderecek kremler kullanılabilir.
Hastaya vakumlu biyopsi yapılmışsa memede kanama görülmesi mümkündür. Kanamanın az miktarda olması herhangi bir tehlike oluşturmaz ancak kanama şiddetinin artması durumunda mutlaka kliniğimize gelinmelidir. Böylece kanamaya müdahale edilir.
Meme için cerrahi biyopsi yapılmışsa kesinin bulunduğu bölgenin dikişli olması gerekir. Bu durumda hastamızın dikişlerine zarar vermemesi gerekir. Böylelikle daha kolay iyileşebilir.
Meme Biyopsisinden Sonra İyileşmek Ne Kadar Sürer?
Kadınların meme biyopsisi sonrasında iyileşme süreci hızlı şekilde işler. İşlem iğneler kullanılarak yapıldığı için günlerce iyileşmeyi beklemeye gerek yoktur. Ancak kullanılan yöntem cerrahi biyopsi ise 1-2 gün dinlenmeleri gerekir.
İşlem bölgesinde morarma ve ağrının birkaç gün duyulması mümkündür. Bu durumda ağrı kesici kullanarak iyileşmenin hızlandırılması sağlanabilir. İnce iğne biyopsisi kullanıldıysa kadınların hastanede kalmalarına gerek duyulmaz.
Meme Biyopsisinin Avantajları Nelerdir?
Meme kanseri için kesin tanının koyulmasını sağlaması meme biyopsisinin en önemli avantajını oluşturur. Alınan biyopsi sonuçlarına göre kanserin kesin olarak varlığından ya da yokluğundan bahsetmek mümkün olur.
Kesin sonuç verdiği için meme biyopsisi tedavi aşamasında da etkili olur. Çünkü sonuçlara kesin şekilde ulaşılması tedavi sürecine başlamak için beklenmesi durumunu ortadan kaldırır.
Meme iğne biyopsisi şüphe duyulan kitleden doku ya da hücre alınmasına yardımcı olan bir işlemdir. Alınan dokuların ve hücrelerin içeriğinin patoloji de net şekilde anlaşılmasını kolaylaştırır. Bunun dışında hastaları kanser olmayan kitleler nedeniyle ameliyat olma riskinden kurtarır.
Meme Biyopsisi Sonuçları Ne Anlama Gelir?
Meme üzerinden alınan dokuların ve hücrelerin patoloji laboratuvarında incelenmesinin ardından rapor hazırlanır. Raporda yazan sonuçlar hastada bulunan kitlenin kanser olma ya da olmama durumunu ortaya çıkarır. Ayrıca yapılacak tedavi yönteminin belirlenmesinde etkili olur.
Hazırlanan meme biyopsisi raporunda yer alabilecek sonuçlar şunlardır;
- DCIS: meme süt kanalı hücrelerinde kanser başlangıcı (yüksek risk)
- IDC: meme kanallarından çevreye yayılan kanser (yüksek risk)
- LIC: meme dokularına yayılan kanser (yüksek risk)
- ETA: kanserli memenin olmaması (yüksek risk)
- LCIS: süt kanallarında anormal olan ancak kanser olmayan hücrelerin bulunması (yüksek risk)
- Filloid tümör: Tekrarlama riski bulunan meme tümörü (orta risk)
- Papillom tümör: Süt kanalları tümörü (orta risk)
- Radyal skar: Meme lezyonu (orta risk)
- Kist: Meme üzerinde oluşan kistler (iyi huylu)
- Lenf düğümü: Meme üzerinde görülen lenf düğümleri (iyi huylu)
- Fibrokist: Memede görülen sıvı dolu kist (iyi huylu)
- PASH: Meme büyümesi (iyi huylu)
Patoloji raporunda meme biyopsisi sonuçları iyi huylu veriler içeriyorsa büyük oranda tedavi uygulanması gerekmez. Orta risk verileri içeriyorsa takip ve tedavi söz konusu olur. Ancak yüksek risk verileri içeriyorsa tedavi şarttır.
Meme Biyopsisi Fiyatları 2025
Kadınlarda memede biyopsi için kullanılan birden çok yöntem vardır. Bu nedenle fiyatların kesin olarak verilmesi mümkün olmaz. Hastaların yaşı, lezyonun büyüklüğü ve bulunduğu yer yöntemin belirlenmesini kolaylaştırır. Yöntem seçildikten sonra biyopsi fiyatı üzerine konuşmak mümkün olur.
Sık Sorulan Sorular
Yaptırmanız gereken meme biyopsisi öncesinde cevap almanız gereken ve sık sorulan sorulardan birkaçı şöyledir;
Meme Biyopsisi Acıyor Mu?
Hastalar tarafından merak edilen en önemli soru biyopsinin acıyıp acımadığı sorusudur. Gerçekleşen meme biyopsisi acımaz çünkü işlemlerin yapılmasından önce hastalarımız lokal anestezi alır.
Meme Biyopsisi Kaç Dakika Sürer?
Kullanılacak biyopsi yöntemi sürenin artıp azalması üzerinde etkili olur. İnce iğne ve kalın iğne gibi standart olan meme biyopsisi 15-30 dakika süren işlemdir. Biyopsinin cerrahi müdahale şeklinde yapılması durumunda sürenin 40 dk üzerine çıkması mümkün olur.
Biyopsi Almak Ne Kadar Sürer?
Meme kanseri şüphesi bulunan bir hastadan meme biyopsisi almak yaklaşık 20 dakika süren işlemdir. Biyopsinin alınması için gerekli ekipmanların hazırlanması sayesinde işlem hızlıca tamamlanır. İşlemin tamamlanmasından sonra ise dokuların incelenebilmesi için patoloji uzmanlarının çalışması beklenir.
Meme Biyopsi Sonucu Pozitif Ne Demek?
Meme hücreleri ve meme dokuları üzerinde yapılan meme biyopsisi sonucunun pozitif olarak alınması demek kanserin varlığı kesinleşmiş demektir. Meme kanserinin kesin tanısının koyulmasının ardından hekimlerimizin uygun gördüğü kanser tedavisine başlanması gerekir.
Memede Kanseri 1 Evre Belirtileri Nelerdir?
Kadınların meme kanseri 1 evresinde olmaları mümkündür. Bu evrenin en önemli belirtisi memede kitlenin ortaya çıkmasıdır. Kitlenin dışında memede akıntı görülmesi, meme başının kabuklaşması, meme başının çökmesi ve kaşıntı hissinin duyulmasıdır. Bu evrede kitlenin boyutu ise genellikle 2 cm altındadır.
Biyopsi Yapılan Yara Kaç Günde İyileşir?
Memede lezyon tespit edilmesine bağlı olarak yapılan meme biyopsisi cerrahi yöntemle yapılmışsa yara görülmesi mümkündür. Çünkü cerrahi yöntemde meme üzerinde kesi açılarak dokunun alınması sağlanır. Bu durumlarda açılan yaranın iyileşmesi birkaç gün sürer. Yaranın bandajının açılmaması, pansumanının yapılması ve uyarıların dikkate alınması iyileşme sürecini kısaltır.
Meme Biyopsisi Sonrası Banyo Yapılır Mı?
Kadınlar klinik işlemlerden sonra banyo yapmak isterler. Yapılan meme biyopsisi sonrasında banyo yapılıp yapılmayacağı doktora sorulmalıdır. Genellikle işlemden 1 gün sonra banyonun yapılması önerilir.
Her Biyopsi Kanser Mi?
Kadınlarda meme biyopsisi kanser tanısının kesin olarak koyulabilmesi için yapılır. Ancak yapılan her biyopsinin sonucu kanser olarak çıkmaz. Bazı durumlarda hissedilen kitlenin iyi huylu kist ya da tümör olduğu tespit edilir. Bu durumda tedavi gereksinimi duyulmaz. Ayrıca kitlenin orta riskli lezyonlar olduğunu da görmek mümkündür.
Kanser Biyopsi Sonucu Kaç Günde Çıkar?
Kanser şüphesiyle yapılan meme biyopsisi sonucu 3-10 gün arasında çıkar. Sürenin uzadığı durumlarda doktordan gerekli bilgilerin alınması mümkün olur.
Biyopsi Yatarak Tedavi Mi?
Meme biyopsi yatarak tedavi işlemi değildir. Meme üzerinden dokunun ya da hücrenin alınabilmesi için hastaya uzanması ve iğneler kullanılması yeterli olur. Hastanın sedyede uzanma işlemi ise genellikle 20 dakika ile sınırlıdır.
Meme Biyopsisi Ne İşe Yarar?
Her yaştan kadına yapılan meme iğne biyopsisi meme üzerinde tespit edilen kitlelerin kanser olup olmadığının kesinleştirilmesine yarar. Yapılan muayeneler veya görüntüleme testlerinde kitlenin tespit edilmesiyle birlikte kitlenin içeriğinin anlaşılması amaçlanır. Meme kanseri üzerine kesin konuşmak için kullanılan tanı işlemidir.
Meme Biyopsisinde Risk Var Mı? Meme Biyopsisi Zararlı Mıdır?
İğne kullanılarak yapılan meme biyopsi risk oluşturmayan işlemdir. İnce ya da kalın iğnelerin kullanılmasıyla kısa sürede gerekli hücrenin veya dokunun alınması ve patolojiye gönderilmesi sağlanır. İğnenin girdiği alanda hafif morarma görülmesi mümkündür ancak bu morarma kısa sürede ortadan kalkar.
Cerrahi meme biyopsisi yapılıyorsa kanama ve yara izi riskleri bulunur. Ancak işlem sonrası iyileşme sürecinin doktor kontrolü ve uyarılarıyla tamamlanması zararın en az seviyede olmasını sağlar.
Biyopside Hasta Uyutulur Mu?
Kadınlara meme biyopsisi yapılacağı zaman lokal anestezi verilir. Bu işlem sayesinde yalnızca meme bölgesinin uyuşturulması sağlanır. Böylelikle kadınlar yapılan işlemi görür ancak acı duymaz.
Meme Biyopsisinde Neye Bakılır?
Meme iğne biyopsisinde sağ ya da sol memede tespit edilen kitlenin kanserli olup olmadığına bakılır. Yapılan biyopsi sonuçlarında genellikle kitlenin kanserli olmadığı görülür.
Biyopside Kanser Nasıl Anlaşılır?
Meme dokularının alınmasıyla yapılan biyopside dokuların kanser olduğu pozitif sonucun alınmasıyla anlaşılır. Patoloji raporunda kanser olduğunu anlamak ise IDC, LIC ve DCIS gibi verilerin yazmasıyla anlaşılır.
Meme Biyopsilerinin Yüzde Kaçı Kanserdir?
Kadınların meme biyopsisi sonuçları her zaman kanser tanısını sağlamaz. Yapılan biyopsilerde kanser sonucu %10-%20 aralığında bulunur. Bazı biyopsilerde yüksek risk olup kanser olmadığı sonuçlarına ulaşıldığı da görülür.
Biyopsi Almak Kanseri Yayar Mı?
Sağ ya da sol meme biyopsisi almanın kanseri yaymaya bir etkisi yoktur. Kullanılan iğneler yalnızca meme üzerinden hücrelerin alınmasını ve alınan hücrelerin incelenmesini sağlar.
Biyopsi Kesin Sonuç Verir Mi?
Meme üzerinde kitlenin hissedilmesine bağlı olarak yapılan meme biyopsisi kesin sonuç alma amacı taşır. Ancak yöntem olarak ince iğne biyopsinin tercih edilmesi bazı durumlarda kesin sonucun alınamamasına neden olur. Bunda hücre örneğinin tek bir alandan alınmasının etkisi vardır. Yöntem olarak cerrahi, vakum ve kalın iğne yöntemlerinin kullanılması kesin sonucun alınması üzerinde etkilidir. Bu yöntemlerde dokudan bir ya da birden fazla parça alınır.
Memedeki Her Kitle Kötü Huylu Mudur?
Memede görülen her kitlenin kötü huylu olması mümkün değildir. Bazı kitlere iyi huylu olup tedavi olmaksızın iyileşmenin sağlanması mümkün olur. Özellikle yapılan biyopsilerde kistlerin büyük bir bölümünün iyi huylu olduğu tespit edilir. Ancak kesin sonuç alınabilmesi için kitleler üzerinde meme biyopsisi yapılması şarttır.
Memede Biyopsi İşlemi Ne Kadar Sürer?
Memede iğne biyopsi işlemleri maksimum 30 dakika sürer. Biyopsinin cerrahi yöntemle yapıldığı durumlarda sürenin 40 dakika üzerine çıkması mümkündür.
Meme Biyopsisi Sonrası Memede Morarma Neden Olur?
Kadınların yapılan biyopsinin ardından memelerinde morarma görebilirler. Sona eren meme biyopsisi sonrasında morarmanın görülme nedeni iğneyle yapılan işlemden kaynaklı cilt altında kanamanın yaşanması ve bu kanama etkisiyle morarma görüntüsünün ortaya çıkmasıdır. Ancak morarmanın görülmesi herhangi bir tehlike oluşturmaz ve işlemden kısa süre sonra ortadan kalkar.
Ne Tür Durumlar Meme Kanserine Benzer Görünebilir Veya Hissedilebilir?
Kadınların memeleri üzerine elleriyle dokunduklarında normalde olmayan bir kitle ya da yumru hissetmeleri şüphe duymalarına neden olur. Ancak her kitlenin meme kanseri olduğunu söylemek doğru olmaz. Bunun için kitle bulgusuyla karşılaşan kadınların mutlaka doktora gitmeleri ve doktora meme muayenesi olmaları gerekir.
Doktorun yaptığı muayeneyle kitleyi görmesi ve tespit etmesi meme kanseri şüphesi duymaya başlamasına neden olur. Buna bağlı olarak meme biyopsisi isteyip şüphelerin olumlu ya da olumsuz şekilde sonuçlanmasını sağlar.